Geefcafé

Kwb Staden heeft 3 jaar geleden zijn heropstart gekend met het inrichten van een geefcafé. Het bestuur koos toen voor de organisatie van een geefcafé omdat er in Staden nog niet echt een initiatief was rond duurzaamheid. Het feit dat je met een beperkt aantal mensen een geefcafé kan organiseren was een plus.

Ze kozen bewust voor de maanden oktober en november omdat de rommelmarkten gedaan zijn en je zo heel wat gerief binnen krijgt en je de liefhebbers van rommelmarkten makkelijk bereikt.

Doorheen de jaren hebben ze met verschillende formules gewerkt wat betreft het binnenbrengen en ophalen van het gerief. Zo mochten ze de eerste editie ‘s morgens gerief binnen brengen en in de namiddag komen kijken.Op de 2deeditie mocht je de zaterdag gerief binnen brengen en kon je de zondag komen snuisteren. Dit gaf hen meer tijd om een voorselectie te doen,alles uit te zetten en ook te controleren bij binnenkomend materiaal.

Wat is een geefcafé?

Het is vergelijkbaar met een rommelmarkt, alleen breng je spullen mee die je ‘gratis’ achterlaat en kan je ook weer gratis spullen meenemen. Je hoeft niets mee te brengen om ook iets te ‘mogen’ nemen en andersom.

Waarom werkt een geefcafé?

Verschillende redenen: mensen zien dat wat ze geven rechtstreeks bij iemand komt die het ook effectief kan gebruiken, “geven” of delen bezorgt je een fantastisch gevoel te vergelijken met een adrenalinekick, je geraakt spontaan aan de praat met mensen die blij zijn met een ander zijn overschot. Andere voordelen? Stimuleren van hergebruik, er komt minder op de afvalberg terecht, het vergroten van sociale contacten en structuren, herverdeling van materialen,bewustwording rond consumeren en consuminderen…

Wat mag je meebrengen?

Dat beslis je zelf. In ons geval waren dat alle mogelijke bruikbare huis‐tuin‐en keukenspullen, daarnaast verbruiksgoederen (vb verkeerd aangekochte shampoo of zoiets) maar geen eten (hygiëne,allergie…). Tot slot kan je ook een soort van memobord voorzien waar je een aankondiging kan doen voor grote meubels of zo. Geïnteresseerden kunnen dan zelf onderling een afspraak maken.

Een geefcafé kan binnen of buiten. Werk samen met stad of gemeente: zo loopt de aanvraag voor locaties (binnen of buiten) vlotter.

Tips

Samenwerken met gemeente (maakt boeken van locatie makkelijker en soms goedkoper. Je kan soms ook via deze weg materiaal gebruiken)

Samenwerking Kringwinkel voor de ophaling van het gerief. Afhankelijk van de streek liggen de gewoontes van de kringwinkel anders. Soms krijg je ook een startkapitaal aan gerief van de kringwinkel.

Contact

Meer info bij: Hannes De Laere – Hannesdelaere@hotmail.com of Sarah Van Walleghem – sarahvw28@gmail.com

Tags:
,