Kamelen melken in Nederland

Kwb Koersel organiseerde een niet-alledaagse daguitstap naar een advocaatboerderij en kamelenmelkerij!
Kwb Koersel organiseerde een niet-alledaagse daguitstap naar een advocaatboerderij en kamelenmelkerij!

KWB Overdag trok voor de seizoensafsluiter met 54 deelnemers naar het Nederlandse Noord-Brabant. In de Peelstreek werd eerst het landhuis Aalshof bezocht waar we alles te weten kwamen over de Hollandse eieren en advocaat. Zo vertelde eigenares Conny dat er in Nederland 100 miljoen kippen zijn en dat er jaarlijks 10 miljard eitjes worden gelegd. In Aalshof maakt men advocaat met ronkende namen als Doortje, Suyp, 3McEgg en Moortje. Wij lieten het ons smaken tijdens de proeverij. In de namiddag stond een bezoek aan de enige kamelenmelkerij van Europa op het programma. Het bedrijf Smits is het enige bedrijf dat een vergunning heeft om in de EU kamelenmelk te verkopen. De 100 kamelen van het bedrijf zijn in feite dromedarissen. Hiervan kunnen er 30 per dag gemolken worden. Een kameel geeft gemiddeld 6 liter melk. Kamelen kunnen wekenlang zonder drinken in leven blijven en worden gemiddeld tussen de 25 en de 40 jaar oud. Na de rondleiding konden we een bekertje kamelenmelk proeven. De dag afsluiten deden we in Outlet Roermond. Het werd zo weer een gezellige en smakelijke daguitstap.

Praktisch

Meer info: kwb Koersel – Willy Vancluysen – vancluysen.willy@telenet.be

De kamelenmelkerij – www.kamelenmelk.nl