Alain Remue

Kwb Aalst Sint Martinus nodigde Alain Remue van de cel vermiste personen uit om te vertellen over zijn werk.

Kwb Aalst Sint Martinus nodigde Alain Remue van de cel vermiste personen uit om te vertellen over zijn werk.

Op donderdagavond 21 februari 2019 verzamelden een twintigtal leden van kwb Aalst en andere geïnteresseerden in Het Wereldhuis om te luisteren naar een uiteenzetting van Alain Remue, diensthoofd van de nationale Cel Vermiste Personen. Een man die al vaak het nieuws gehaald heeft en dat meestal met slecht nieuws: een zoveelste verdwijning die slecht afgelopen is.

Maar Alain Remue stelde ons meteen gerust: meer dan 88 % van de vermiste personen wordt levend teruggevonden. Bovendien is er in de meeste andere gevallen geen sprake van criminele feiten; drie vierden komt om het leven door zelfdoding.

De Cel Vermiste Personen werd opgericht in het najaar van 1995 naar aanleiding van het opvallend hoge aantal kinderverdwijningen in die periode, denken we maar aan Julie & Melissa en An & Eefje. Door de zaak Dutroux in de zomer van 1996 kende de Cel haar doorbraak en bekendheid bij het grote publiek. Maar de Cel zoekt niet alleen naar vermiste kinderen, maar ook naar volwassenen die spoorloos verdwijnen en naar ouderen met dementie die op de dool geraken.

Bij het zoeken naar vermiste personen is het water hoegenaamd geen bondgenoot. Mensen raken daar immers vaak onderkoeld of krijgen een thermische shock, waardoor ze snel om het leven komen. Bovendien komen deze lichamen niet altijd spontaan bovendrijven, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Tenslotte is de zoektocht naar hen een risicovolle onderneming voor de duikers. Zo verloor Alain Remue één van zijn searchduikers bij een zoektocht in het water naar een vermiste persoon.

Alain Remue omschrijft zijn job, waarover hij erg gepassioneerd kan vertellen, als het geven van antwoorden aan de omgeving/nabestaanden van de vermisten, want “slecht nieuws is altijd beter dan geen nieuws”.

Al snel werd het 21u45 en na enkele vragen was het tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren, althans toch voor de deelnemers, want Alain Remue had nog permanentie. Bij het napraten hoorden wij alleen maar positieve reacties van de aanwezigen.

Meer info

Contactgegevens Alain Remue – alain.remue@telenet.be

Kwb Aalst St. Martinus – Mario Schelfhout – mario.schelfhout1@telenet.be

Tags: