Afvaart van de Zenne

Kwb Weerde deed niet enkel de afvaart van de Zenne, maar ook de opvaart met gebruik van de getijden.

Kwb Weerde deed niet enkel de afvaart van de Zenne, maar ook de opvaart met gebruik van de getijden.

Een aantal jaren geleden is er op de Zenne in Vilvoorde een waterzuiveringsstation gebouwd. De rivier is daardoor heel wat properder. Vroeger was deze waterloop minder aantrekkelijk, zeker als het goed weer was. Door het vuile water en de sterke geurhinder was ze voor ons meer een weerbarometer.

Hoog tijd om de rivier op een andere manier te leren kennen. Niet langs de jaagpaden met de fiets maar op de rivier met een bootje. Wij zijn in het water gegaan in Eppegem en gebruik makende van de stroming naar het Zennegat in Mechelen gepeddeld . Doordat er op de Zenne ook getijden voorkomen hebben we hiervan gebruik gemaakt om terug naar Zemst te varen. Onze tocht was 28 km lang en nam een hele dag in beslag.

Niet alleen op de Zenne bestaat de mogelijkheid om kano of kajak te varen. Ook op de Dijle en de Demer zijn er mogelijkheden om de rust van het water op te zoeken. Tal van andere Vlaamse rivieren bieden de mogelijkheid.

De rivieren zijn in Vlaanderen rustiger dan in de Ardennen. Daardoor kan ook de mindere geoefende kwb’er van deze activiteit genieten. Er zijn hier bijna geen stroomversnellingen. Je peddelt op eigen tempo en de stroming neemt je mee.

Wens je als afdeling deze activiteit te organiseren? Er zijn enkele websites die de nodige info aanbieden.

Meer info

Kwb Weerde  Luc Van Ingelgom – lucvaningelgom@gmail.com – steeds bereid om persoonlijk verdere inlichtingen te geven.