Bezoek Fablab

Kwb Aalst bezocht het fablab in Erpe-Mere en scherpte zo de technische kennis wat aan!

Kwb Aalst bezocht het fablab in Erpe-Mere en scherpte zo de technische kennis wat aan!

Wat is een fablab? Een fablab is een creatieve werklocatie waar ontwerpen of ideeën vorm gegeven worden. Toegankelijk voor iedereen – mits afspraak – en zonder zelf veel geld te investeren, kan een heel arsenaal aan technologische apparatuur gebruikt worden: lasercutters, 3D-printers, CNC-machines, microcontrollerborden, elektronica-componenten, elektronische meettoestellen, …

Het bestaat al wereldwijd, en dus ook in Vlaanderen. Maar de fablabs zijn toch nog uniek in België. Ik heb er in ons land 12 teruggevonden, via Google. Meestal zijn die fablabs verbonden met universiteiten of technische scholen. Het mag dan ook in de verf gezet worden dat er dicht bij Aalst, namelijk aan de Kloosterstraat 31 te Erpe-Mere, zo’n lab bestaat.

Kwb Aalst wenste dat zeker ook eens te bezoeken. De afspraken verliepen zeer vlot. En op 11 mei waren we dan present om 14u. Een vriendelijke man wachtte ons op. Toen wij van enige verbazing bekomen waren en beseften dat wij echt wel in de 21ste eeuw verbleven, konden wij plaats nemen aan een persoonlijke laptop (PC alles in 1 en verplaatsbaar). Liefst 2 technisch geschoolde leraars gaven ons stap-voor-stap uitleg over de systemen. We mochten allen zelf een sleutelhanger tekenen en door een lasercutter laten snijden (in hout). Wauw, toch niet zo eenvoudig.

Nadat we zo reeds meer dan 1 uur geëxperimenteerd hadden, kwam een derde leraar binnen om ons mee te loodsen naar het Medialab. Daar worden technieken uitgelegd en getest om TV-programma’s te maken. In een ‘groene kamer’ werd gedemonstreerd hoe een presentatie door iemand kan gebeuren, met een variabele achtergrond die er dan door de techniek achtergevoegd wordt en zo zien we dat op TV. Ook een complete geluidsdichte kamer is aanwezig.

Tot slot werd ons dan uitgelegd hoe een 3D-printer werkt. Daar staan er toch enkele. Gezien een beeldje of gebruiksvoorwerp opbouwen, laag per laag uit kunststof, soms meer dan 40 uur vraagt, konden we niet zelf gaan testen, maar we bewonderden de resultaten van studenten die eerder langskwamen en praktische realisaties hadden uitgewerkt.

Meer info

Meer info bij Aalst St. Martinus – Henk Vanden Herrewegen – henkvdh@skynet.be

Deze activiteit steekt ook in het kwb-aanbod voor 2019. Meer info vind je op de pagina van Fablabs.

Tags: