Maak je eigen epoxykader

Een kleurrijk kunstwerk van oude tijdschriften.

Kwb Sint-Antonius organiseerde een workshop ‘epoxykader’ maken. Van pagina’s uit tijdschriften plooi je bundeltjes die je vervolgens schikt, vastmaakt op een houten kader en insmeert met epoxy. Zo krijg je een leuke collage voor in je huis of als cadeautje!

Zo doe je het zelf!

Nodig:

– touw met ijzerdraad
– schaar
– tijdschriften
– houten plank
– lijm
– epoxy
– (verf)borstel of -kwast

1. Verzamel verschillende edities van hetzelfde tijdschrift.
Het resultaat van je kunstwerk is het mooist als je werkt met hetzelfde materiaal. Als je verschillende tijdschriften dooreen gebruikt, zal de papiersoort verschillen. Dit zal zichtbaar zijn in je collage.

2. Bladeren en scheuren maar!
Bekijk rustig alle bladzijden en scheur de pagina’s uit waarop je een tekening, afbeelding of tekst ziet die jou aanspreekt. Om een idee van het aantal te geven: voor een kader van 44 op 55 centimeter heb je 60 pagina’s nodig.

3. Maak bundeltjes van papier.
Van elke pagina maak je een bundeltje dat je vastbindt met het touw. Plooi elke pagina viermaal, zodat je een mooie dikte creëert. Vervolgens maak je het bundeltje vast met het touwtje, net zoals je een cadeautje inpakt. Je hoeft geen strik te maken (tenzij je dit graag wil). De knoop ligt in het midden van de gekozen tekening of tekst.
Tip: zorg dat alle touwtjes even lang zijn.

4. Teken een raster op je houten kader.
Verdeel je houten plank in vakken (10 x 6 bij een kader van 44 op 55 centimeter). Het is de bedoeling dat de bundeltjes papier aan de buitenkant over de rand komen. Als je de lijnen eerst tekent, is het makkelijker om alles netjes vast te lijmen.

5. Ontwerp je collage.
Schik alle bundeltjes naast, onder en boven elkaar, en schuif ermee totdat je tevreden bent van het resultaat. Je kan spelen met de kleuren, ontwerpen … die je verzameld hebt. Jij bent de kunstenaar!

6. Lijm alles goed vast.
Ben je zeker van je ontwerp? Dan lijm je de bundeltjes een voor een vast met lijm. Zorg ervoor dat er geen lijmdraden over je papieren bundeltjes vallen, en dat alles dicht tegen elkaar aan ligt. Hoe meer ruimte je laat tussen de bundeltjes, hoe meer je dat later straks gaat zien. Alles goed aandrukken is de boodschap!

7. Leg er epoxy over.
Leg een dikke laag epoxy over je collage. Kijk goed na of je alle plekjes, hoe klein ook, hebt bedekt.
Tip: leg een karton onder je kader om je tafel proper te houden.

8. Laat rusten.
Ga rustig een boek lezen of drink iets verfrissend, want het drogen duurt enkele uren. Tijdens deze periode zal je zien dat de kleur van je papier intenser wordt.

9. Knip de touwtjes bij waar nodig.
Ben je niet zo’n fan van de touwtjes op je kunstwerk? Je kan deze bijknippen als je wil.

kwb Sint-Antonius – Lia Van de Water – lia.van.de.water@telenet.be