Kwb Voortkapel organiseerde ‘spellekes zonder elentrik’

Een bonte verzameling spelen met één ding gemeen: er was geen stekker, kabel of batterij voor nodig. Dat was het opzet van de ‘spellekes zonder elentrik’ van kwb Voortkapel…

Een bonte verzameling spelen met één ding gemeen: er was geen stekker, kabel of batterij voor nodig. Dat was het opzet van de ‘spellekes zonder elentrik’ van kwb Voortkapel..

Hoe zijn jullie op het idee gekomen dit te organiseren?
Zjef: “We waren langer op zoek naar een activiteit om te kunnen doen met jong en oud. Zelf maak ik al lang, als ik een ideetje tegenkom, dit spel na met goedkoop materiaal, liefst afval (overschot) of uit een uitverkoop. Tot nu toe gebruikte ik die spelen enkel op onze familiefeesten, maar op een van onze vergaderingen kwam dit ter sprake en besloten we het in de afdeling te doen. We hebben de spelletjes wat opgefrist, een zaal gehuurd, reclame gemaakt bij onze leden en via Facebook in de omliggende dorpen, en dat is gelukt. Volgend jaar zeker opnieuw!”

Over wat voor spelletjes gaat het?
Zjef: “Het zijn allemaal eenvoudige behendigheid- en gelukspelletjes, zowel geschikt voor jong als oud. De jongste deelnemer was 2,5 jaar, de oudste 84, allemaal hebben ze er even hard van genoten. Een deel van de spellekes zijn zoals als ze vroeger bestonden maar dan nagemaakt, en voor een ander deel heb ik gewoon mijn fantasie laten werken en dan geknutseld. Enkele voorbeelden van spelletjes:, tafelbiljart, slingerwerpen, sjoelbak, valkuil …”

Waarin ligt volgens jou het succes ervan?
Zjef: “Het zijn eenvoudige, gemakkelijke spelletjes. We hadden er ook voldoende voorzien, zodat deelnemers niet te langs moesten wachten tussenin.”

Wat is de aantrekking van spel voor jullie afdeling?
Zjef: “Het is al snel voor de televisie met de smartphone, en alle speelgoed moet toeteren of lawaai maken. Met deze spelletjes kan je eens rustig genieten, zonder opgejaagd te worden. Iedereen was welkom en het was gratis. Alle deelnemers kregen een spelformulier om hun scores op te schrijven, en konden die in een doos steken voor de aanwezigheidstombola. Zeven spelers werden gelukkig gemaakt. De spelletjes stonden trouwens opgesteld in een zaal van de kleuter- lagere school. We hebben hen de kans gegeven nadien de spelletjes nog drie dagen te gebruiken, zodat elke klas kon langskomen.”

Hoe was de sfeer tijdens de activiteit?
Zjef: “De bezoekers waren verbaasd dat zoiets nog kon. Moeten we niet betalen? Wanneer doen jullie dat nog eens? Kunnen wij die spelletje ook lenen voor ons communiefeest? Iedereen heeft ervan genoten, zelfs een 84-jarige van het eendjes vissen en een 3-jarige van de brievenbus.”