Kwb Melsele dook in de wereld van zwammen en paddestoelen

Zwam of paddenstoel? Wie zich die vraag ook regelmatig stelt, kon terecht bij kwb Melsele om tijdens een interactieve workshop meegenomen te worden in het verhaal van wat zwammen en paddenstoelen precies zijn. Met als hoogtepunt van de activiteit: de theorie in praktijk omzetten!  

We beginnen bij het begin: wat is nu het verschil tussen zwammen en paddenstoelen? Kort samengevat: zwammen zijn de deeltjes die je niet kan zien. Ze zijn het best te vergelijken met de wortels van een plant die zich onder de grond bevinden. De paddenstoelen zijn de vruchten van deze zwammen. Die kan je aan de oppervlakte heel gemakkelijk waarnemen. 

Tijdens de workshop konden de deelnemers ook zelf aan de slag met het enten van twee soorten zwammen: de oesterzwam en de shiitake. Daarvoor werden twee verschillende methodes gebruikt. Bij de eerste methode wordt een boomstronk geënt met behulp van kleine houten staafjes, ook wel pluggen genoemd. Die staafjes worden met behulp van een boor en een hamer geplaatst in de stronk.

Waarschuwing voor wie niet veel geduld heeft: deze methode is de trage manier van zwammen kweken. Bij de lesgever duurde het twee jaar voor hij zijn eerste vruchten had. Vanaf dan heb je wel tweemaal per jaar paddenstoelen, voor een periode van ongeveer 5 jaar. 

De snellere tweede techniek, voor wie niet kan wachten om de paddenstoelen te plukken, is op basis van koffiegruis. Dat is een ideale voedingsbodem om zwammen te enten, én je moet slechts zes tot acht weken wachten om resultaat te zien.  

De leerrijke namiddag werd georganiseerd én gegeven door bestuurslid Roel. Het enthousiasme spatte ervan af! 

Tags: