Kwb Woumen bezocht asielcentrum

Ongeveer een jaar geleden bracht kwb Woumen een boeiend bezoek aan het open asielcentrum in Langemark-Poelkapelle. Waarom ze dat deden en wat hun ervaringen waren, vertelde Stefaan aan Raak. 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een bezoek te brengen aan een asielcentrum? 

“Tijdens de planningsavond opperde iemand het idee om het asielcentrum te bezoeken, naar aanleiding van de vele negatieve berichten over deze centra. Iemand uit ons dorp is ook werkzaam in het asielcentrum in Poelkapelle als onthaalmedewerker voor de mensen die er pas aankomen. Sowieso proberen we elk jaar een bezoek te brengen aan speciale plaatsen, waar je normaal niet zomaar vlot binnenkomt. Dit jaar is dat bijvoorbeeld een preiwasserij, uniek in België.” 
 
Waren de leden enthousiast om mee te gaan? 

“Ze waren vooraf eerst nogal vragend over wat het zou worden, wat ze mochten verwachten … maar na het bezoek waren heel wat negatieve ideeën weggewerkt en werd er veel positiever gekeken naar de bewoners: ze dienen er te werken, maken zelf het eten klaar, kunnen een cent verdienen door taken te verrichten … Ruim 20 mensen gingen mee om wat beter geïnformeerd te worden over het reilen en zeilen in zo’n centrum, waar 250 bewoners tijdelijk gehuisvest worden.” 
 
Hoe was het om er op bezoek te gaan? 

“Heel interessant, de begeleidster zette stap voor stap de procedure uiteen en dit vanaf de mensen aankomen in Brussel tot ze in Poelkapelle zijn. Ze vertelde ook hoe het dagelijkse leven eraan toegaat, welke plichten de bewoners hebben (en dus niet alleen rechten zoals we zo vaak horen) … Al heel snel werd duidelijk dat het geen hotel is waar de vluchtelingen verblijven.  Ze staan zelf in voor de was, moeten zelf koken en rondkomen met 47 euro weekgeld . Veel mannelijke vluchtelingen werken ook in fabrieken of landbouwers, en geven dan een deel van hun loon af om zo een deel van hun onderhoud te betalen. Daarnaast leerden we ook dat er heel veel vrijwilligers een handje komen toesteken in het centrum: huiswerk begeleiden, Nederlands leren, vrije tijd activiteiten opzetten … Centrumverantwoordelijke Lien opende ons echt de ogen om met een andere bril te kijken naar het vluchtelingenprobleem.” 
 
Wat waren de reacties van de leden achteraf? 

“Iedereen was heel enthousiast en vooral over het feit dat men nu een veel genuanceerder beeld had over het leven van die mensen.” 

 
Vind je het een aanrader voor andere afdelingen? 

“Zeker en vast.  Het doet ogen opengaan, de negativiteit maakt plaats voor begrip, voor respect … Doen!” 

 

 

Tags: