Er gaat geen maaltijd voorbij zonder dat je iets gefermenteerds eet. Fermenteren is makkelijk, leuk, lekker en avontuurlijk. Het biedt ook tal van mogelijkheden voor smaakvolle en innovatieve gerechten, en variaties op bestaande technieken of recepten.

We starten met een uitgebreide introductie tot het proces van fermenteren. Wat houdt fermentatie precies in, welke voorbeelden zijn er bekend en waarom is deze techniek door de eeuwen heen zo populair geworden? We duiken in de fascinerende wereld van gisten, schimmels en bacteriën die essentieel zijn voor dit proces. Je leert waar je deze micro-organismen kunt vinden, hoe je ze kunt cultiveren en op welke manieren je hun activiteit kunt beïnvloeden om de gewenste resultaten te behalen. Bovendien wordt er speciale aandacht besteed aan de veiligheidsaspecten van fermenteren om ervoor te zorgen dat alle producten veilig en gezond zijn voor consumptie.

De focus ligt niet alleen op theoretische kennis, maar ook op het praktische begrip en de technieken van fermentatie. Hierdoor krijg je de kans om deze kennis direct toe te passen door zelf aan de slag te gaan. Tijdens onze sessie zul je de technieken oefenen door groenten en zuivel te fermenteren, en zelfs je eigen kombucha te maken. Deze hands-on ervaring is ontworpen om je volledig te onderdompelen in de kunst en wetenschap van fermentatie.

 

Praktisch

Dit is een opleidingsmoment voor de lesgever koken van jullie afdeling of kookploeg. Met deze dag willen we hen in de watten leggen en inspireren; in ruil vragen we om hiermee aan de slag te gaan in jullie afdeling of kookploeg.

De opleiding wordt verzorgd door Meneer Wateetons, een gerespecteerd kok, wetenschapper, auteur en docent.

Ze zal plaatsvinden in maart 2025; meer info volgt zo snel mogelijk.

 

Prijs

We vragen een bijdrage in de kosten van 20 euro per persoon voor de opleiding, een lunch en enkele starters om mee naar huis te nemen. Ook wat je maakt, mag je meenemen.

Promotiemateriaal

Na het opleidingsmoment zal je hier aanpasbaar promomateriaal vinden om je eigen fermenteeractiviteit bekend te maken.