De kracht van luisteren

Kwb trekt volop de kaart van verbinding tussen mensen. Luisteren is van cruciaal belang bij het creëren van verbinding tussen mensen, omdat het je in staat stelt ook over verschillen heen een gesprek te voeren. Kwb zet de komende jaar volop in op het creëren van een luisterende maatschappij om toxische polarisatie een stukje meer de wereld uit te helpen.

Webinar ‘Luister(kl)aar’

Dagelijks luisteren we enorm veel naar anderen (en onszelf): thuis, op het werk, op de speelplaats, in je vereniging, in de winkel … Luisteren lijkt zo vanzelfsprekend dat we uit het oog kunnen verliezen wat de kracht ervan is. Oprecht luisteren naar elkaar zorgt ervoor dat heel wat misverstanden vermeden worden, en dat je meer te weten komt over de gedachten, drijfveren en overtuigingen van anderen. Actief luisteren geeft je een schat aan informatie waar je zelf ook rijker van wordt.

Klaar om je luisterkracht te versterken én de valkuilen rond luisteren te herkennen? Herbekijk ons webinar ‘Luister(kl)aar’ hieronder.

Griezeltochten

In het najaar van 2023 organiseerden we de vierde editie van de kwb-griezeltochten. Ook hier was ‘luisteren’ ditmaal de rode draad. An Neven schreef twee griezelverhalen waarin de kracht van luisteren – en waar het kan mislopen – de rode draad vormt. De verhalen vormen een speelse en laagdrempelige manier om het thema luisteren in gezinnen bespreekbaar te maken.

In beide verhalen werden de personages meegezogen in een avontuur waarbij luisteren een uitdaging bleek. Je kan de verhalen hieronder downloaden.

 

De padvinder

Download verhaal

Emma is op pad in het bos wanneer ze een eng geluid hoort. Ze gaat op onderzoek uit. Het geluid is afkomstig van een bijzonder wezen dat van kleur kan veranderen en een vreemde taal spreekt. Hoe kunnen ze elkaar verstaan? Emma ontdekt dat je met de juiste oren al een heel eind komt.

Het griezellabyrint

Download verhaal

Elien laat zich door haar vrienden overhalen om het nieuwe spookhuis uit te testen, ook al is ze eigenlijk een beetje bang. In het griezellabyrint is niets wat het lijkt. De vrienden worden op de proef gesteld, en om de uitgang te vinden moeten ze vertrouwen op elkaar én op hun oren.

Luister(kl)aar

De sterktes van een goede luisteraar bundelden we in het handige stappenplan luister(kl)aar, dat ook de basis vormde van de griezelverhalen.

We geven je alvast een voorproefje met 3 tips uit luister(kl)aar. Wellicht lijken ze vanzelfsprekend, maar ze zijn vaak ver op de achtergrond terechtgekomen.

  1. Laat de ander uitspreken! Parkeer je eigen gedachten en mening tot er ruimte voor is.
  2. Luisteren doe je met je hele lichaam. Wees je er bewust van dat ook je lichaamstaal aangeeft of je al dan niet luisterbereid (en geïnteresseerd) bent.
  3. Reageer in een gesprek zo veel mogelijk met ‘ja en …’ in plaats van ‘ja maar …’ Zo erken je wat de ander zegt en voeg je iets toe aan het gesprek.

Info en bronnen

Wij-Zij

Het wij-zij-project is ontstaan vanuit de wil een netwerk te creëren rond polarisatie. We voelen immers dat de nood aan en vraag naar een duurzaam antwoord op problemen rond polarisatie, controverses en conflicten groeit. Wij-Zij ontwikkelt en verspreidt tools en strategieën die hierin houvast kunnen bieden.

Kwb

Al 75 jaar is kwb een bruisende vereniging met een waaier aan activiteiten in meer dan 500 buurten: van gezinsactiviteiten en koken tot sport en uitstappen. De vereniging wordt gedragen door duizenden vrijwilligers die buurtbewoners samenbrengen om hun buurt te laten groeien.

De griezeltochten werden mogelijk gemaakt door de enthousiaste inzet van een bruisende ploeg vrijwilligers en medewerkers.

Op zoek naar meer info over de kracht van luisteren, de dynamieken van nepnieuws of polarisatie?
Of heb je interesse om rond dit thema te werken in je vereniging, organisatie of school?

Mail naar jamila.hamddan.lachkar@kwb.be.