Heb je geen camera maar wil je toch toffe en mooie foto's nemen? Dan zit je hier goed want wij leggen je uit hoe je Fotografie met je smartphone kan doen.

Maak de mooiste foto’s met je telefoon. 

De smartphone het is het toestel bij uitstek om foto’s te nemen. Je hebt het altijd bij de hand dus dat is gemakkelijk. 

Dankzij je smartphone ben je altijd klaar om die mooie momenten vast te leggen. 

Als jouw foto’s nu kwalitatief net ietsje beter zijn en ietsje creatiever, dan springen ze zeker in het oog. 

In een interview kon Raak enkele vragen stellen aan Vicky Bogaert specialiste in smartphone fotografie.

Vicky

Hier zijn enkele tips & handige weetjes

Raak: kan je ons nog een tip geven rond apps om beelden te bewerken? 

Vicky Bogaert: “Ja, ik ben helemaal pro filters en heb een absolute favoriete filter app. Dat is  VSCO ‘visco – wordt die uitgesproken’ dit vind ik de mooiste filters. Het zijn vrij subtiele filters maar wel bij de mooiste die op de markt zijn. Het is een gratis app, en dan heb je een tiental filters vrij ter beschikking. Deze tien gratis basisfilters zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Ze zijn ook beter dan de filters van instagram, want die instagram filters verlagen de resolutie van je beeld als je ze gaat gebruiken. Er is ook een betalende versie van VSCO met meer filters.” 

 

Raak: Wat zijn nu bv bij selfies de meest gemaakte fouten, heb je enkele tips om dit beter te doen? 

Vicky Bogaert:  

“Een van de grootste fouten is dat men de selfie lens gebruikt… dat is de lens langs de kant van het scherm, die is veel minder goed dan de lens langs de andere kant van je toestel, die is van veel hogere kwaliteit. Die selfie lens is heel klein en de camera heeft dan veel moeite om een mooie foto te maken als er weinig licht is en dan krijg je ruis in je foto en je verliest scherpte (een soort korrel), dat kan die andere lens veel beter. Bovendien is een foto met de selfielens een lage resolutie foto. Je dient dus beter een foto te nemen met de lens waarbij je niet echt ziet wat je aan het fotograferen bent. 

Stel dat je plots uitzonderlijk op de foto kan samen met Bono van U2, dan is het een goed idee om op z’on exclusief moment iemand anders te vragen om deze foto te maken, die kan dan wel op het scherm zien wat hij fotografeert. 

 

Hier zijn enkele sugesties voor een goede selfie: 

1. De selfie lens fotografeert altijd in lage resolutie. Die lens is sowieso minder goed dan de lens aan de achterkant van je smartphone. 

2. Door de selfie lens komt ook weinig licht binnen omdat ze kleiner is. En als er in smartphone weinig licht binnen krijgt dan krijg je snel ruis op je foto… 

3. De afstand: wil je een goede selfie nemen dan moet je je arm zo ver mogelijk uitstrekken. Probeer om zeker 1 meter afstand te houden. Maar meestal ga je je arm iets plooien waardoor je toestel té dicht bij je gezicht komt te staan en de lens het beeld van je gezicht gaat uitrekken. Je arm volledig strekken is dus de boodschap. 

4. Kijk echt IN de lens, niet naar het scherm als je de lens langs de kant van je scherm gebruikt (de selfielens). Veel mensen kijken dus naar het schermpje als ze een selfie nemen. Het resultaat is een foto waarop het lijkt alsof je scheef kijkt. Kijk dus maar recht naar het bolletje van je lens bovenaan het scherm. 

5. Zoek het licht op. Ga aan een raam staan, zodat het licht op je gezicht valt. Hoe meer licht op je gezicht, hoe frisser je er uit ziet! Weetje: Kim Kardashian heeft een smartphonehoesje met ingebouwde ledlampen. Zo valt het licht altijd mooi op haar gezicht. 

6. Als je een bril hebt kan je je smartphone een beetje hoger houden en zelf een heel klein beetje naar benden kijken. Zo kan je zorgen dat je je bril niet parallel met het scherm van je smartphone houdt om reflectie van licht te vermeiden. 

Et voila!” 

 

Raak: Hoe zetten we nog een stap naar iets beter resultaat, heb je een tip? 

Vicky Bogaert: “Bij een selfie zal je dit minder rap doen, maar het gebruik van het inzoomen is ook af te raden. Eigenlijk kunnen de meeste smartphone lenzen niet inzoomen, tenzij je een heel duur nieuw toestel hebt waar twee lenzen in zitten langs dezelfde kant. Zoomen is eigenlijk fake, er word dan gewoon technisch een stukje uit de foto uitgeknipt en opgeblazen. Met het gevolg dat de pixels (de puntjes waaruit een foto bestaat) ook worden uitvergroot en daardoor verlaagd de kwaliteit en de scherpte van je beeld enorm. Meestal zie je dat al op het scherm dus deze kwaliteit gaat zeker nog achteruit als je de foto zou afdrukken, want voor een afdruk heb je nog een veel hogere resolutie en kwaliteit nodig dan voor een beeld op een scherm.” 

 

Raak: Dus je kan beter de foto nemen zonder in te zoomen en nadien bijsnijden? 

Vicky Bogaert: “Ja, of je kan natuurlijk ook dichterbij gaan op het moment zelf. 

Of als dat niet gaat kan je de vraag stellen: is het wel de moeite dat ik deze foto neem…” 

Meer artikels zoals dit

Enquêtes en online formulieren: enkele tools
Een Facebook-pagina voor je afdeling: zo maak je ze (nog) beter!
Overtuigen kan je leren!
Bekijk meer Artikels