Tips voor beelden zonder copyright
Met de informatie hieronder trap jij binnenkort niet meer in de copyrightval. We weten echter dat ook foto’s die wel nog op je server (het geheugen van je website, zeg maar) staan gevonden én beboet kunnen worden. Je doet er dus goed aan een grondige opkuis te houden. Wie een Korpus-site heeft, zal per pagina moeten bekijken welke foto’s hierop staan en onderzoeken of je die mag gebruiken; voor andere websites is het zaak van te kijken wat er allemaal in je media manager staat.
Reverse Search Image
Oftewel: het internet laten zoeken waar een foto die jij uploadt allemaal voorkomt. Zo kan je een foto die je van het internet plukt, en waar dan misschien geen copyright bijstaat, ontdekken of ze rechtenvrij is. De handigste website hiervoor is www.tineye.com. Klik op ‘upload’, en selecteer het beeld dat je zou willen gebruiken. Vervolgens verschijnt een lijst van waar dit beeld nog overal opduikt op het internet. Laat je niet misleiden door de eerste paar beelden – dit zijn meestal advertenties voor betalende stockfoto’s die op je foto lijken. Deze zijn niet relevant. Je herkent ze aan het label ‘stock sponsored’ erboven. Het handigst is de lijst te bekijken.
Staat hierin een website met gratis foto’s zoals Pixabay, Pexels of Unsplash? Dan kan je de foto gewoon gebruiken, óók als er in de lijst eveneens betalende sites staan.
Is dat niet het geval, en staan er in de lijst website met stockphoto’s zoals Istock, Stockphoto … en/of ‘gewone’ websites? Dan is de kans zeer groot dat je de foto niet zomaar vrij mag gebruiken.
Ook op Google kan je iets gelijkaardigs doen, al is deze methode heel wat minder gebruiksvriendelijk. Surf naar https://images.google.com/, klik op het fototoestel en kies vervolgens het tweede tabje ‘Een afbeelding uploaden’. Je krijgt vervolgens een resultatenpagina met eerst ‘vergelijkbare afbeelding’ en vervolgens de sites waarop de foto te vinden is. Je kan deze dan overlopen tot je een site met gratis foto’s tegenkomt. Je moet echter vaak enkele pagina’s ver gaan … niet zo handig dus.
Een derde methode is om door te klikken naar de site waarop de foto staat die je zou willen gebruiken, en te kijken of daar een fotograaf of agentschap wordt vermeld. Ook op de hoofdpagina van de website kan je onderaan soms een ‘disclaimer’, contactgegevens andere info vinden waarin iets over rechten wordt vermeld. Dit is echter ook een niet zo betrouwbare methode. Het best ga je ervan uit dat wat niet gratis aangeboden wordt betalend is.
Websites met gratis foto’s
Gelukkig zijn er op het internet ook heel wat mooie en volledig gratis illustraties en foto’s te vinden. We lijsten er enkele op:
1. Pixabay (www.pixabay.com): een website waarop je in het Nederlands kan zoeken. Om beelden in hoge resolutie te downloaden moet je wel even een account aanmaken. Wil je sowieso een foto of sowieso een illustratie? Dan kan je dat enkel in die collectie zoeken door er bovenaan op te klikken. Tip: wanneer je op een foto geklikt hebt, zie je rechtsonder vergelijkbare foto’s. Opgelet: de afbeeldingen onder de foto’s zijn betalende stockfoto’s!
2. Stocksnap (http://www.stocksnap.io): een Engelstalige website waarop je ook in categorieën kan zoeken. De foto’s zonder ster in de linkerbovenhoek zijn gratis. Een account aanmaken is niet nodig.
3. Pexels (www.pexels.com): hierop kan je zowel in het Nederlands als het Engels zoeken. Een account aanmaken is niet nodig. Ook hier vind je onder een geselecteerde foto vergelijkbare beelden vanop hun eigen website.
4. Unsplash (www.unsplash.com): Engelstalige website. Een account aanmaken is niet nodig. Net zoals bij Pexels vind je hier ook onder de foto vergelijkbare beelden vanop hun eigen website.
5. Undraw (https://undraw.co/illustrations): Engelstalige website met illustraties in wit, paars en zwart. Het assortiment is beperkt, dus in plaats van zoeken kan je er ook door scrollen. Een account aanmaken is niet nodig; bij downloaden kies je best voor PNG.
6. Negative Space (www.negativespace.co): Engelstalige website. Je kan zowel zoeken op zoekwoorden als browsen binnen een categorie. Een account aanmaken is niet nodig; je kan de foto’s wel maar in één grootte downloaden.
7. Gratisography: (www.gratisography.com): beperkt assortiment aan bijzondere foto’s, voor wie zijn communicatie wil laten opvallen! Een account aanmaken is niet nodig; je kan de foto’s wel maar in één grootte downloaden
Extra tips
Twijfel je? Neem het zekere voor het onzekere en gebruik de foto niet.
Wil je unieke foto’s? Maak ze zelf! Gebruik deze tips om mooiere foto’s te maken met je smartphone en/ ontdek enkele tools voor (eenvoudige) fotobewerking.
Op zoek naar foto’s die meer kwb uitstralen? Download onze eigen verzameling kwb-stockfoto’s, die je gratis en voor niks mag gebruiken.