In kranten staat nieuws, zo is toch de premisse. Maar wat is nieuws? Even een krant doorbladeren leert dat ‘nieuws’ een breed begrip is.

Toch zijn er enkele parameters die een idee geven of een bericht al dan niet de belangstelling van de journalist en de lezers/luisteraars/kijkers zal wekken. Via het letterwoord ABABA kom je al een eind ver. Nieuws is nieuws als het

  • actueel,
  • belangrijk,
  • afwijkend,
  • belangstellend en bij voorkeur
  • door autoritair gezag gebracht is.

Deze elementen hou je best in het achterhoofd wanneer je een persbericht schrijft over een kwb-actie of -activiteit. Immers, ‘actueel’, ‘belangrijk’, ‘afwijkend’, ‘belangstellend’ en ‘autoritair gezag’ zijn relatieve begrippen. Grote herkenbaarheid van de activiteiten of de personen waarover het bericht gaat, is minstens evenzeer van tel. Als je in de krant iets ziet over iemand die je kent, over een plaats waar je woont, of over iets wat je zelf ook doet, dan is de kans groot dat je het artikel leest. Betrokkenheid en nabijheid zijn dus minstens even belangrijk als de ABABA-eigenschappen. En dat is goed nieuws, want in een kwb-groep zijn dat twee begrippen die inherent zijn aan de werking.

Meer artikels zoals dit

Enquêtes en online formulieren: enkele tools
Een Facebook-pagina voor je afdeling: zo maak je ze (nog) beter!
Overtuigen kan je leren!
Bekijk meer Artikels